Nieuws

Buurtbus Boekelo no 506 gaat per 9 november weer rijden.

Per 9 november gaat buurtbus Boekelo no 506 de weg weer op. Sinds de start van de coronamaatregelen, in maart 2020, heeft de buurtbus niet meer gereden. In de bussen kon 1,5 meter afstand tussen reizigers en chauffeurs, en daarmee ook de gezondheid, niet worden gegarandeerd. De bussen zijn dankzij diverse technische aanpassingen nu coronaproof ingericht.

Buurtbus 506 brengt reizigers per 9 november weer naar hun bestemming. Hoewel de grote lijnbussen al die tijd zijn blijven rijden met de voordeur gesloten, was door voor de buurtbussen niet mogelijk. De 1,5 meter afstand tussen chauffeurs en reizigers kon tijdens het in- en  uitstappen in de buurtbus niet bewaard blijven. Daarnaast hebben veel buurtbuschauffeurs een hogere leeftijd en behoren daardoor vaker tot de risico-doelgroep. Omdat de gezondheid en veiligheid van de chauffeurs en reizigers voorop staat, hebben de buurtbusvereniging en Keolis gezamenlijk besloten om de buurtbussen niet in te zetten tot de bussen coronaproof ingericht zijn.

Voor dat laatste is inmiddels een oplossing gevonden. Alle landelijke OV-bedrijven hebben, via OV-NL, door TNO onderzoek laten doen naar het weer veilig inzetten van de buurtbussen. TNO adviseerde een kuchscherm van veiligheidsglas bij de buschauffeur te plaatsen. Hierdoor zit de chauffeur afgeschermd en is voor instappen weer mogelijk. Verder zijn een extra dakventilator voor luchtafvoer en een actieve filterunit (HEPA), vergelijkbaar met het filter dat in ambulances en vliegtuigen wordt gebruikt, aangebracht.

Blij

Wij van Buurtbusvereniging Boekelo zijn blij dat de buurtbus weer gaat rijden. “De buurtbus verbindt en is belangrijk voor de omgeving waar niet of nauwelijks ander openbaar vervoer aangeboden wordt. Daarnaast heeft de buurtbus ook een sociaal aspect. Veel chauffeurs kennen de reizigers en hebben het contact de afgelopen periode, waarin we niet konden rijden, gemist.”

Maatregelen in de (buurt)bus

Per 1 juni is het dragen van een mondkapje in het hele OV verplicht. Dit geldt dus ook voor de buurtbus. In verband met de 1,5 meter maatregel houden buurtbuschauffeurs zoveel mogelijk afstand wanneer zij fysieke ondersteuning bieden. Hulpmiddelen, zoals een rollator, zijn nog steeds toegestaan in de buurtbussen. Het is in de buurtbus mogelijk om met de pinpas een kaartje bij de chauffeur te kopen.

Tot 09 november !

Buurtbus Vereniging Boekelo

Geen staking voor de Boekelose buurtbus

Op 28 mei is er voor heel Nederland een grote staking afgekondigd in het openbaar vervoer. Jullie eigen buurtbus zal hier niet aan deelnemen en de gewone dienstregeling rijden.

Zegt het voort

Routewijziging Buurtbus Boekelo

Vanaf 10 december 2018 rijdt de Boekelose buurtbus een nieuwe route

De huidige route komend uit Usselo rijdt via Weleweg, Dirk Papestraat, Meester de Wolfstraat en de Beckumerstraat naar Momentum waar gekeerd kan worden.

De nieuwe route rijdt de Dirk Papestraat geheel uit en rijdt dan regelrecht naar Momentum. De Meester de Wolfstraat met één halte komt daarmee te vervallen. Het alternatief voor passagiers is om in te stappen tegenover slager Wagelaar. IN- en UITSTAPPEN kan bij haltes maar mag ook daar waar het veilig is om te stoppen voor de chauffeurs.

Een officieel HALTEBORD komt in de nabijheid van de brievenbus. De Dorpsraad en de gemeente moet hier formeel nog mee instemmen aldus de Vervoerkundige concessie Twente. Plaatsing van dit haltebord kan nog enkele maanden na 10 december duren vanwege het door te lopen verkeersbesluit bij de gemeente Enschede.

Een Abri bij de Landsteinerlaan staat ook op ons verlanglijstje. De gemeente heeft de toezegging al gedaan. De realisering is van meerdere factoren afhankelijk; financiering en het moment waarop de bestrating op het kruispunt Boekelosestraat/Landsteinerlaan wordt uitgevoerd. Een andere wens is om bij de halte of directe omgeving tegenover de Bleekerij een SCHUILPLEK te realiseren.

We gaan er nu vanuit dat de instemming voor het haltebord tijdig komt daar dit als reisinformatie in de bus wordt aangebracht vanaf 10 december a.s.

Ben Bel,

Voorzitter Buurtbus Vereniging Boekelo.

Boekelo, 12 oktober 2018.